Karob (lusky svatojánského chleba) – je z 89 % složen ze sacharidů, z toho polovinu tvoří vláknina, druhou cukry, (nikoliv škroby), dále je perfektním zdrojem riboflavinu, taninu, vápníku, mědi a manganu
Kombinace cukrů obsažených v luscích z rohovníku vytváří blahodárný efekt na střevní mikroflóru tím, že redukuje střevní pH
Je účinný pro tvorbu nerozpustných komplexů, které chrání střevní sliznici
Tanin rohovníku, na rozdíl od taninů z jiných zdrojů, je vázán (a tím je i ničí) na toxiny a znemožňuje růst bakterií – oba tyto faktory jsou velice užitečné v případě řešení průjmů
Obsažené polyfenolické látky mají silné inhibiční účinky na trávicí enzymy
Je také vhodnou alternativou pro koně s intolerancí cukru (má nízký glykemický index) a škrobů
Karob se používá i pro hubené koně, jako atraktant na zchutnění krmné dávky a zlepšuje srst, kůži a kopyta
Obsahuje 12 x větší množství vápníku než kukuřice, 2,4 x více draslíku a 4,5 x více riboflavinu než kukuřice
Jedná se tedy o krmivo vhodné pro všechny typy koní a poníků
Velmi se hodí pro koně s nadváhou, laminitidou, s intolerancí cukru (nízký glykemický index) a škrobů, nebo pro snížení rizika žaludečních vředů
Dále je velmi příznivý pro koně, kteří mají problémy s trávením (podpora trávení, regulace pH, prevence průjmů)
Je perfektním zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních prvků
Výborný pro míchání vlastních směsí pro koně (zchutňovadlo)
Hrubý karob je vyroben šrotováním sušených plodů (lusků) stromu rohovníku, ze kterých byla odstraněna semena. Používá se jako surovina pro výrobu krmných směsí pro hospodářská a domácí zvířata. Je zejména vhodná do směsí pro mláďata přežvýkavců z důvodu zchutňujícího účinku, díky své sladké chuti. Je nutné skladovat v suchu, chladnu a obaly musí být umístěny na vhodné podložce.
Doporučené dávkování
Optimální denní dávka je 300 g/den, maximum 500 g/den do vaší krmné směsi
Karob (lusky svatojánského chleba) – je z 89 % složen ze sacharidů, z toho polovinu tvoří vláknina, druhou cukry, (nikoliv škroby), dále je perfektním zdrojem riboflavinu, taninu, vápníku, mědi a manganu